ENKLARE BOENDE

En trend de senaste åren är att traditionella vandrarhem blir färre och färre. Att ett vandrarhem idag är ett hotell/har hotellstandard. Begreppet vandrarhem är idag svårdefinierat. Om vi tittar på själva begreppet: ett "hem för vandrare". Ett vandrarvänligt boende. Vad ska det erbjuda? Genom att göra det enkelt, kanske fler kan erbjuda tak över huvudet till vandrare, och det blir tätare mellan övernattningsmöjligheter längs vandringsleder och priset lägre.


Under 2024 genomfördes en pilotstudie finansierad av paraplyorganisationen Svenskt Friluftsliv, för att kartlägga förutsättningarna för att erbjuda enklare boende. Läs mer om projektet här. Enklare boende för vandrare i befintliga lokaler i hembygdsgårdar, bygdegårdar, församlingshem mm. Pilotstudien har resulterat i en handledning som ska ge svar på många frågor kring att starta ett enklare boende.


Många har före oss försökt greppa området, men det har fallit på att ämnet är omfångsrikt och svårt att greppa och begränsa. Det som också varit svårt är tolkningen av regler som berör övernattning i byggnader. Och att det finns en hotellagstiftning för boenden med fler än 5 bäddar eller fler än 5 rum. Även begreppet ”tillfälligt boende” går att tolka på olika sätt. Även frågan om försäkringar är komplex. Regelverk och försäkringar är idag inte anpassade efter tillhandahållandet av enklare, småskalig övernattning.


Vi har kommit en bit på väg med att kartlägga möjligheter att utveckla enklare boende. Handledningen ska vara en hjälp för hembygdsföreningar, församlingar, bygdegårdar mfl att börja erbjuda övernattning i byggnader som har potential att användas mer. Det kan vara ett sätt för föreningen att tjäna pengar, eller så vill man sprida kunskap om sin bygd. En grov beräkning vi gjort är att det finns 6 000 byggnader som är potentiella platser för övernattning runt om i Sverige!


Projektet fortsätter 2025

Under 2025 har vi fått ytterligare medel från Svenskt Friluftsliv för att fortsätta jobba med konceptet Enklare boende. Fokus kommer då ligga på att använda den kunskap vi samlat på oss och välja ut etapper av vandringsleder där boenden saknas/kan utvecklas. Platser som tidigare varit "hål" som inte gått att fylla. Fylls dessa hål genom att bäddar kan erbjudas, kanske det plötsligt går att vandra sammanhängande i 7 dagar, 10 dagar mm. 


Kunskapsmaterial att ta del av

Här nedan har vi samlat vår handledning, rapporter och matnyttiga länkar. gällande Enklare boende. En viktig del i pilotstudien var att titta på hur enklare boende erbjuds i andra länder. Så som t ex Danmark, England och Spanien.


Handledning Enklare boende

Här är första versionen av handbok för att erbjuda Enklare boende. (Kommer publiceras i slutet av januari 2025)


Servicematris

Som bilaga till handboken hör även något vi kallar för "Servicematris". Den är en hjälp både för att ringa in vilken service ni vill erbjuda. Den är ett diskussionsunderlag i dialog med räddningstjänsten samt med försäkringsbolag. Den är även en bra mall för att bocka av vad ett boende ska kommunicera till sina gäster kring vilka förväntningar man kan ha på boendet.


Danmark

Danmark har en förening som heter Härbergen på Haervejen. I projektet gjordes studiebesök vid några boenden och hade dialog med organisationen för boendena. Läs mer om det i en rapport här:


Storbritannien

I Storbritannien finns två typer av koncept för enklare boende. Den ena heter "Sanctuary" och den andra heter "Champing". Läs mer om det i rapporten nedan från studieresa hösten 2024:


Spanien

Under lång tid har enklare boende utvecklats i Spanien för att underlätta för vandrare på den kända pilgrimsleden "Camino Santiago de Compostela". Där har den Galiciska regionen gått in och driver härbärgen med jämna mellanrum och till en billig peng. De ser att för varje satsad Euro får man 7,5 Euro tillbaka. Genom långsiktig satsning på enklare boende med jämna mellanrum (15-20 kilometer) har en infrastruktur skapats som möjliggjort långvandrande på Camino de Santiago. Genom målmedveten satsning har antalet vandrare stadigt ökat sedan 70-talet, och är nu uppe i 500 000 personer (2024).

Hösten 2024 gjordes en studieresa dit för att besöka boenden samt för att prata med företrädare för turismorganisationen. Läs mer i rapport här: